Dzień dziecka

Słoneczny uśmiech dziecka

Co wybrać? Przejażdżkę na koniu czy na motocyklu? Obejrzeć śmigających po jeziorze zawodników na deskach windsurfingowych, czy może podziwiać panoramę Borów Tucholskich z wysokości 30 metrów? Skorzystać ze zjeżdżalni, czy z loterii? Czwartego czerwca uczestnicy Słonecznego Dnia Dziecka Niepełnosprawnego w Osieku mieli twardy orzech do zgryzienia. Na szczęście atrakcji wystarczyło dla wszystkich.

Wszystko zaczęło się w zeszłym roku. Pierwszy Dzień Dziecka Niepełnosprawnego odniósł wielki sukces, a zachęceni tym organizatorzy postanowili powołać do życia Stowarzyszenie Dobry Brat. Jego celem jest integracja dzieci niepełnosprawnych nie tylko podczas Dnia Dziecka, ale przez cały rok. W jej ramach Stowarzyszenie organizuje turnusy rehabilitacyjne, warsztaty artystyczne i akcje charytatywne na rzecz swoich podopiecznych. Istotnym elementem działalności Stowarzyszenia jest promocja idei odpowiedzialności społecznej, realizowana poprzez przekazywanie młodym ludziom (zwłaszcza działającym w SDB wolontariuszom) wrażliwości i odpowiedzialności za drugiego, słabszego człowieka.

Współorganizatorem SŁONECZNEGO DNIA DZIECKA NIEPEŁNOSPRAWNEGO OSIEK 2011 była Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Gdańsku i Centrum Rehabilitacyjno Rekreacyjne Dobry Brat w Osieku.

W organizacji Słonecznego Dnia Dziecka Niepełnosprawnego 2011 współuczestniczyła Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko” oraz liczni Sponsorzy i Patroni – honorowi i medialni. Czwartego czerwca do Osieka zjechało około 450 dzieci z trzech województw (pomorskiego, zachodniopomorskiego i kujawsko-pomorskiego) pod opieką rodziców i opiekunów, by wziąć udział w imprezie, która oficjalnie zaczęła się w samo południe.

Uczestników powitała dyrektor Centrum Rehabilitacyjno-Rekreacyjnego Dobry Brat, pani Kinga Pobłocka. Ciepłe słowa skierowali do widowni również Prezydent Starogardu Pan Edmund Stachowicz, Prezydent Torunia Michał Zaleski, ks. prałat Marek Rumiński, dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Gdańsku pan Zbigniew Kaczmarczyk. Ze swojej strony powitali wszystkich przedstawiciele władz samorządowych – Pełnomocnik Zarządu województwa Kujawsko Pomorskiego do spraw osób niepełnosprawnych Pani Maria Dreszer i wiceprzewodniczący sejmiku woj. pomorskiego Dariusz Męczykowski.

Po części oficjalnej nastąpiło to, na co czekały wszystkie dzieci – doskonała zabawa! A więc konkursy, loteria w łodzi pełnej niespodzianek, przejażdżki końmi biorącymi udział w programie hipoterapii, pokazy sprawności motocyklistów na ich wspaniałych maszynach, wizyta w wiosce indiańskiej, zjeżdżalnie, suchy basen, animacje ekologiczne, zawody w strzelaniu z łuku… Tego dnia w Osieku każdy mógł znaleźć coś dla siebie, tym bardziej, że pogoda dopisała i Słoneczny Dzień Dziecka był naprawdę słoneczny!

Na jeziorze Kałębie zakwitły dziesiątki kolorowych żagli – to żeglarze deskowi wystartowali w regatach, poprzedzonych prezentacją zawodników. Miłośnicy Indian mogli odwiedzić wioskę czerwonoskórych, spróbować swoich sił w strzelaniu z łuku i uczestniczyć w ceremonii nadawania imienia przez wodza. Po powrocie z Dzikiego Zachodu uczestnicy gromadzili się na Placu Zabaw, wśród nadmuchiwanych zjeżdżalni, zamku, suchego basenu i stanowisk z piłkarzykami. Kolorowi klauni rozśmieszali wszystkich, malowali roześmiane buzie i rozdawali magiczne czerwone nosy.

Dzieci miały okazję obejrzenia z bliska motocykli i niezapomniane przeżycia jakim była przejażdżka stukonnym potworem.

Punktualnie o godzinie 15:00 z telebimów powitała uczestników Anna Dymna, która zaprosiła Gwiazdy na scenę przy plaży. I rzeczywiście – dla wszystkich dzieci zaśpiewali Renata Przemyk, Lukasz Zagrobelny i Maciej Miecznikowski, a z nimi – również finaliści Konkursu Piosenki Zaczarowanej im. Marka Grechuty z Krakowa. Wśród nich znaleźli się: Katarzyna Wachnik, Łukasz Baruch, Przemek Cackowski, Paulina Świeczkowska, Michał Wiśniewski, Sandra Chorąży i Agnieszka Rejtczak. W trakcie koncertu i po jego zakończeniu wykonawcy rozdawali chętnym autografy a dzieci robiły sobie z nimi pamiątkowe zdjęcia.

Od godziny 17:00 swoje wozy bojowe udostępnili strażacy z Państwowej Straży Pożarnej w Starogardzie. Dali oni pokaz ratownictwa medycznego, a także zaprosili chętnych na przejażdżkę do nieba. Trzeba przyznać, że widok z trzydziestometrowego strażackiego podnośnika na panoramę Borów Tucholskich jest imponujący! Ale równie fascynujące są szczegóły dotyczące leśnej przyrody, a te można było poznać u źródła – u leśników z Dyrekcji Lasów Państwowych.

Po tak wyczerpującym programie uczestnikom Słonecznego Dnia Dziecka pozostawało już tylko udać się na gratisowy poczęstunek – dania z grilla, ciasta i desery lodowe oraz napoje chłodzące znakomicie gasiły głód i pragnienie.

Słoneczny Dzień Dziecka Niepełnosprawnego udał się znakomicie. Dzieci wybornie się bawiły, a organizatorzy serdecznie zapraszali wszystkich do Centrum Rehabilitacyjno-Rekreacyjnego Dobry Brat na następną edycję imprezy – za rok. Do zobaczenia w Osieku!

Współorganizatorzy:

Start About us Our Fabulous News Gallery Children's Day Sponsors Contact