Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi.

Zaczarowane ferie 2012

Impreza objęta patronatem

Każdego dnia, każdy z nas spotyka osoby niepełnosprawne, dzieci dotknięte patologią, przemocą w rodzinie. Wiele organizacji i instytucji stara się pomagać tej właśnie grupie osób, by mogły żyć w sposób godny.
Stowarzyszenie Dobry Brat pragnie również przyłączyć się do działań na rzecz osób niepełnosprawnych, dotkniętych ubóstwem, przemocą, z rodzin dysfunkcyjnych.

Mając szerokie doświadczenia na tym polu (organizacja Słonecznego Dnia Dziecka Niepełnosprawnego Osiek 2011 www.stowarzyszeniedb.pl) chcielibyśmy zorganizować siedmiodniowy wypoczynek rehabilitacyjno integracyjny w czasie ferii zimowych w roku przyszłym.

Wychodząc naprzeciw problemom tej grupie osób chcemy wspierać ich aktywność poprzez rehabilitację, sport, rekreację i pomoc specjalistyczną. Grupa docelowa to osoby niepełnosprawne, które ze względu na trudna sytuację materialną, patologie występujące w rodzinie nie mają szansy na integrację, samorozwój i aktywne spędzanie czasu wolnego.

Opracowany przez specjalistów program pobytu zapewni uczestnikom zwiększenie samodzielności, rozwój umiejętności w komunikowaniu się, rozwój umiejętności współżycia z innymi, nauczy umiejętności radzenia sobie w sytuacjach trudnych, stresujących, odkryje i rozwinie indywidualne uzdolnienia, wpłynie na poprawę jakości życia rodziny, podniesie jej zaradność w funkcjonowaniu.

Zadanie zrealizowane zostanie w ośrodku wyposażonym w profesjonalny sprzęt do rehabilitacji z pełną fachową obsługą. Zaplanowane formy zajęć oraz podejście kadry wychowawców, terapeutów pozwolą uczestnikom na swobodne wypowiadanie się o swoich problemach, stworzą poczucie bezpieczeństwa i dobrą atmosferę sprzyjającą zdrowiu fizycznemu i psychicznemu.

W trakcie trwania turnusu funkcjonować będzie Specjalistyczny Punkt Konsultacyjny (poradnictwo psychologiczne, prawne, socjalne, terapeutyczne).

Dzięki doskonałym warunkom w sercu Borów Tucholskich, w bliskim kontakcie z przyrodą realizacja zaplanowanych działań wpłynie na zapobiegnięcie marginalizacji tych osób, które bez pomocy ludzi dobrej woli nie maja szans na wyjście poza margines własnego środowiska.

PLAN ZACZAROWANYCH FERII DZIECI NIEPEŁNOSPRAWNYCH

• Rehabilitacja indywidualna i grupowa
  • Ćwiczenia fitness
  • Kurs tańca